مشكلات ناباروري در زنان وعلت هاي آن

بر اساس تعريف سازمان جهاني بهداشت WHO درباره ناباروري، به عدم وقوع بارداري با وجود ۱۲ ماه مقاربت صحيح و بدون استفاده از روش هاي جلوگيري، ناباروري اطلاق مي شود. در حقيقت نازايي نشان دهنده عدم توانايي زوج در باروري است. در اين حالت است كه زوجين بايد نزد متخصص ناباروري بروند تا وضعيت خود را بررسي کنند.
نکته ايي كه زوج ها بايد حتماً به آن توجه داشته باشند اين است که آن ها بايد يک سال، آن هم به طور مستمر، براي بچه دار شدن اقدام کنند. به طور معمول با شروع سيکل قاعدگي، خونريزي آغاز مي شود كه هم زمان با ريختن لايه هاي داخل رحم و ساخته شدن لايه هاي جديد تغييرات هورموني نيز در بدن اتفاق مي افتد كه همزمان مکانيسم آماده شدن تخمک در بدن نيز انجام مي شود. به اين صورت كه در هر سيکل قاعدگي 10 تا 20 تخمک بالغ مي شوند و در نهايت یک تا 2 عدد از آنها آزاد مي شود. در اين شرايط یک روز بعد از رابطه زناشويي، اسپرم خود را به لوله هاي رحمي که تخمک در آنجا قرار دارد، مي رساند كه احتمال وقوع لقاح و سرانجام بارداري به وجودمي آيد. در اين شرايط، پس از لانه گزيني جنين در رحم شکل مي گيرد.
اما اگر بعد از 19 روز اسپرم به تخمک نرسيد و بارداری شکل نگرفت و اين روند 12 بار بعد از سيکل هاي قاعدگي خانم تکرار شد، بايد احتمال نازايي مورد بررسي قرار گيرد.
بر اساس برآوردهاي سازمان جهاني بهداشت بين ۸ تا ۱۲ درصد كل زوج هاي جهان نوعي از ناباروري را در طول زندگي باروري خود تجربه مي كنند، يعني در حال حاضر،۵۰ تا ۸۰ ميليون نفر در جهان درگير اين مساله هستند.
ناباروري نخست و اوليه به عنوان عدم بارداري خانم، به رغم قرار گرفتن در روند اقدام به بارداري به مدت يك سال تعريف شده است در حالي كه ناباروري ثانويه به ناتواني آن دسته از زنان اشاره دارد كه قبلاً حداقل يك بار بارداري را تجربه كرده اند.
همان طور كه بيان شد ميانگين میزان کلی ناباروری در جوامع ۱۵ درصد برآورد شده است كه این میزان با بالاتر رفتن سن ازدواج و سن بارداري در حال صعود است. زيرا با افزايش سن، شانس باروری و زایایی كاهش می‌ يابد. بنا بر تحقیقات، زنان زیر ۲۵ سال، ۹۶ درصد شانس بارداری دارند، در حالي كه خانم هاي ۲۵ تا ۳۴ ساله ۸۷درصد و از 35 تا 44 ساله، ۷۸درصد احتمال بارداري وجود دارد.
از همين رو، يكي از اهداف اصلی طب باروری در سال های آینده تلاش براي حفظ توانایی باروري و بچه دار شدن تا سنین بالاتر خواهد بود.
نکته یی که دانستن آن برای همگان مهم و ضروری است، احتمال حامله شدن در هر دوره (هر ماه) است. احتمال بروز بارداري براي هر زوج طبیعی و بدون مشکل ناباروری، در هر دوره فقط ۲۰ تا ۲۵ درصد است. با در نظر گرفتن این میزان، در طول مدت یک سال براي حدود ۹۰ درصد از زوج ها به تدریج حاملگی اتفاق مي افتاد و معمولاً جای نگرانی نیست. البته در شرایط خاص مثلاً اگر سن خانم بالای ۳۰ سال باشد، معمولاً بعد از شش ماه عدم بارداری، بايد بررسی ها شروع شود تا در این گروه سنی خاص درمان با تاخیر مواجه نشود. در ضمن در خانم هایی که سیکل قاعدگی بسیار نامرتب دارند كه خود نشان دهنده عدم تخمک گذاری طبيعي است، یا اگر زن یا شوهر مشکل خاصي منجر به ناباروری داشته باشد، باید هرچه زودتر این بررسی ها آغاز شود و لازم نیست تا یک سال (طبق تعریف) منتظر شوند.
ناباروری می تواند با مشكلات روحي خاصی همچون ناامیدی، اضطراب، خشم و حسادت همراه باشد که البته داشتن این احساسات امری طبیعی است ولي با در نظر گرفتن این نکته که امروزه درمان های رایج ناباروری نسبت به سابق، امید بسیار زیادی را برای وقوع حاملگی پیش پای زوجين می گذارند، كنترل این احساسات آسان تر خواهد بود.

طبقه بندی ناباروری:

ناباروري دلايل گوناگوني دارد كه در بسياري از بيماران, ممكن است ناباروري بيش از يك علت داشته باشد . اما شايع ترين علل ناباروري عبارتند از :

  • غير طبيعي بودن اسپرم : ۳۵% موارد

در برخي موارد ممکن است اسپرم سالم وجود نداشته باشد يا اسپرم شکل مناسب براي باروري نداشته باشد. در برخي مواقع نيز اسپرم فعال و محرک وجود ندارد و يا اسپرم در مسير رسيدن به رحم از بين مي رود و يا اين كه امکان رسيدن اسپرم به تخمک وجود ندارد.

  • نارسايي تخمك و تخمك گذاري : ۲۵% موارد

گاهي تخمك گذاري انجام نمي شود و يا تخمک سالم وجود ندارد.

  • چسبندگي هاي لگن، آندومتريوز ، نارسايي لوله هاي فالوپ ومشكلات رحمي : ۲۵% موارد 

در برخي مواقع، محيط مناسب براي لقاح وجود ندارد و رحم شرايط لازم براي باروري ندارد. در مواردي ديگر ممكن است لوله هاي رحمي دچار اختلالي باشند که مانع رسيدن تخمک به اسپرم مي شود؛ يا عوامل مناسب براي لقاح اسپرم و تخمک به دلايلي مانند مشكلات ذكر شده، وجود نداشته باشد .

  • عدم تشخيص عاملي بخصوص در زوجين به عنوان علت ناباروري : در  ۵% تا ۱۰% موارد

ویزیت اولیه زوج نابارور

در موراد ناباروري انجام مشاوره پزشكي و معاينات باليني بسيار كمك كننده است. نكته مهم تر اينكه لازمه موفقيت در انجام بررسي هاي باروري همكاري نزديك بين زوجين وتيم پزشكي است.
برای شروع درمان باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمود. برخي از پزشکان زنان و زایمان تجربه بيشتري در درمان های ناباروری دارند. پزشکان زنان دیگری نیز هستند که با طی دوره حداقل دو ساله فلوشیپ نازایی موفق به اخذ مدرک این رشته می شوند. يكي از نكات مهم براي انتخاب پزشك براي درمان ناباروري اين است كه زوجين بايد پزشكي را بيابند كه به وی اعتماد داشته و با او راحت باشند. در موارد مربوط به ناباروری مردان نیز بايد از متخصصان اورولوژی (جراح کلیه و مجاری ادرار) کمک خواسته شود.
در هر حال در اولین ویزیت، شریک جنسی مذکر نیز باید حضور داشته باشد زیرا همان طور كه بيان شد، شرح حال او یکی از اجزای اصلی در انتخاب طرح های تشخیصی و درمانی است؛ زيرا ناباروری هم مشکل زن و هم شوهر است و هر دو باید در روند درمان حضور داشته و بتوانند سوالات خود را مطرح کنند.
هنگام اولین مراجعه باید تمامی مدارک و آزمایش هايی كه ممكن است زوجين در زمان شروع اقدام به بارداري، قبل و بعد از آن انجام داده باشند، همراه خود نزد پزشك داشته باشند زيرا به همراه داشتن مدارک می تواند از اتلاف وقت و هزینه برای تکرار غیرضروری آزمایش ها و درمان های قبلی جلوگیری نمايد. همچنين در مواردي كه نياز به مقايسه روند بهبود يا عدم حصول نتيجه است، وجود اين آزمايشات ضروري مي باشد.
زوجين بايد تمامی سوالات خود را از قبل یادداشت کرده و به همراه داشته باشند.
در اولين جلسه، پزشک در مورد شرح حال طبی، سابقه بيماري ها و جراحی هاي انجام شده و يا داروهاي مورد استفاده سوالاتی را خواهد پرسيد که باید به دقت به آنها پاسخ گفته شود. موارد زير بررسي هايي است كه پزشك زنان در اولين ويزيت خود انجام خواهد داد:
- سن
- مدت ازدواج
- مدت نازائي
- سابقه ازدواج هاي قبلي
- سابقه بيماري ها در زوجين و خانواده ها، به خصوص ابتلا به بيماري هاي غدد داخلي مانند تيروئيد و يا ديابت
- سابقه باداري يا سقط قبلي
- وضعيت قاعدگي ار لحاظ کيفيت و کميت خون قاعدگي ، درد در موقع قاعدگي
- منظم بودن سيكل قاعدگي: اين علامت يكي از مهم ترين نكات مورد بررسي در اين زمينه مي باشد زيرا نشان دهنده وضعيت سلامت هورمون هاي داخلي به ويژه انجام تخمک گذاري است .
- بررسي سابقه وسیله جلوگیری از بارداری (استفاده از آی یودی)
- تعداد مقاربت در هفته
- نحوه مقاربت
- وجود درد هنگام مقاربت
- وجود درد لگنی
- وجود خونریزی غیرطبیعی رحم یا ترشحات غیرطبیعی
- عوامل خطر ناباروری مانند سابقه عفونت های زنان، سابقه جراحی لگن
- وجود نازائي در بستگان

عوامل ياد شده در بالا هر كدام به تنهايي يا تركيبي، مي توانند در ناباروري زن نقش داشته باشند .
از آقایان هم درباره سابقه ضربه به ناحیه تناسلی، اعمال جراحی انجام گرفته در این ناحیه، بیماری های طبی (اوریون) یا عفونت های این ناحیه و دارو یا مواد مصرفی سوالاتی پرسیده می شود.
به دنبال این شرح حال، معاینه کاملی از زوجین به عمل می آید و تصمیمات بعدی در مورد نحوه بررسی و درمان، براساس این اطلاعات پایه ریزی می شود. زوجين باید تمام مسائل و مشکلات خود را در این رابطه (چه عاطفی و چه جنسی) با پزشک خود در میان بگذارند تا بتوان بر مبنای آنها تصمیم درستی اتخاذ نمود.
معمولاً بررسي هاي اوليه پس از يك سال تلاش زوجين براي بارداري و عدم دريافت نتيجه، از مرد شروع مي شود زيرا در حدود نيمي از موارد نازايي مربوط به مردان است. از سوي ديگر بررسي هاي مربوط به خانم ها پيچيده تر و پرهزينه تر مي باشد. پس از بررسي هاي انجام شده، اگر مرد مشكلي نداشته باشد، بررسي هاي مربوط به زن انجام مي گيرد. اكثر آزمايش هاي مورد نياز براي ارزيابي ناباروري براي خانم ها، بايد در زمان هاي مشخصي در طول سيكل قاعد گي انجام شود و تا آزمايشات مورد بررسي قرار نگيرند ,درمان نيز آغاز نمي شود و يا به ندرت موثر واقع مي گردند.

چگونگي وقوع بارداري طبيعي :

برای فهم آزمایش ها و روش های درمان ناباروری، داشتن اطلاعاتي در مورد چگونگي وقوع حاملگی طبیعی، لازم است. ابتدا هورمون تحریک کننده فولیکول به نام FSH که از غده هیپوفیز در مغز به درون خون آزاد می شود، باعث رشد تخمک میشود. پس از آن که تخمک بالغ شد، هورمون دومی از هیپوفیز به نام هورمون لوتیینی کننده يا LH آزاد می شود که باعث آزاد شدن تخمک از تخمدان یا تخمک گذاری (اولاسیون) می شود؛ كه این تخمک توسط لوله رحم (لوله های فالوپ) گرفته مي شود. اسپرم (نطفه مرد) نیز باید از طریق واژن وارد رحم شده و از آنجا وارد لوله رحم شود تا بتواند تخمک (سلول جنسی زن) را بارور کند. عمل لقاح یا بارور شدن تخمک و تولید جنین معمولاً در لوله رحم اتفاق می افتد. سپس این تخمک لقاح یافته به طرف رحم حرکت کرده و در لایه پوشاننده حفره داخل رحم (اندومتر) کاشته شده و رشد می کند. اگر در هر کدام از این مراحل مشکلی وجود داشته باشد، ناباروری اتفاق خواهد افتاد.
اما اگر تخمک در طول 24 ساعت پس از آزاد شدنش از تخمدان با اسپرم لقاح پیدا نکند، شروع به تحلیل رفتن می کند. اگر تخمک با اسپرم لقاح پیدا کند، رشته ای از تقسیم سلولی در آن آغاز می شود. در این مرحله اگر تخمک بارورشده به دو بخش مجزا تقسیم شود که هریک به رشد خود ادامه دهند، دوقلوهای همسان به وجود می آیند و در صورتی که این جدا شدن ناکامل باشد، دوقلوهای به هم چسبیده به وجود می آیند. دوقلوهای ناهمسان نيز هنگامی ایجاد می شوند که دو تخمک جداگانه در یک ماه آزاد شده و به طور مستقل با اسپرم بارور می شوند.

بررسي اجزاي دستگاه تناسلی خانم ها و اختلالات احتمالي منجر به بروز ناباروري

دستگاه تناسلي خانم ها از دو قسمت اصلي شامل دستگاه تناسلي داخلي و تناسلي خارجي تشکيل شده است .
دستگاه تناسلي داخلي ‌شامل رحم، لوله هاي رحمي و تخمدان ها است و دستگاه تناسلي خارجي، شامل فرج و مهبل يا واژن مي باشد.
دستگاه تناسلي داخلي خانم ها خود به چهار قسمت اصلي شامل تخمدان ها، لوله هاي رحمي، جسم رحم و دهانه رحم تقسيم مي شود که نازائي در زنان عمدتاً مربوط به اختلال کار يک يا چند مورد از آن ها مي باشد .

  • تخمدان ها : 

تخمک گذاری در اصل به آزاد شدن یک تخمک بالغ از یکی از تخمدان های زن اطلاق می شود. بعد از آزاد شدن تخمک، تخمدان هورمون پروژسترون را آزاد می کند. هورمون پروژسترون در عرض ۱۲ تا ۱۶ روز (یعنی تا زمان فرارسیدن سیکل قاعدگی بعدی) لایه پوشاننده داخل رحم (اندومتر) را برای لانه گزینی و تغذیه جنین آماده می کند. اگر خانم دوره های عادت ماهیانه طبیعی و منظمي داشته باشد، احتمالاً مشکلی در آزاد شدن تخمک ندارد يعني معمولاٌ خانم هايي که عادت ماهیانه آن ها به طور مرتب هر ۲۴ تا ۳۴ روز تکرار می شود، اصولاً مشکلی در آزاد شدن تخمک ندارند. اما اگر قاعدگي زن نامنظم باشد و با فواصل طولانی تکرار شود، مي توان نتيجه گرفت احتمالاً مشکلی در آزاد شدن تخمک وجود دارد.
البته تنها باردار شدن را مي توان دليل قطعي تخمک گذاري دانست، اما نشانه هاي ديگر آن به شرح زير است:
- افزايش درجه حرارت بدن : به طور طبیعی آزاد شدن هورمون پروژسترون بعد از تخمک گذاری موجب بالاتر رفتن درجه حرارت بدن در حدود نیم درجه سانتی گراد در اواسط دوره ماهیانه می شود که معرف وقوع تخمک گذاری است. البته در بعضی از خانم هایی که به طور مرتب تخمک گذاری می کنند، ممکن است این افزایش درجه حرارت مشاهده نشود و از طرف دیگر فاکتورهای متعدد دیگری مانند سرماخوردگی یا مصرف دارو و حتی خستگی و غیره می تواند جداگانه و بدون ارتباط با تخمک گذاری، روی دمای بدن تاثیر داشته باشد.
به طور كلي برای بررسی این موضوع که آیا تخمک گذاری روی می دهد یا خیر، اندازه گیری سطح پایه بدن بیمار(BBT) روشی بسیار آسان و ارزان قیمت است. به اين صورت كه خانم بايد از روز اول قاعدگي تا شروع قاعدگي بعدي (حداقل به مدت یک ماه)، هر روز صبح بعد از بيدار شدن از خواب و قبل از هر گونه فعاليت جسمي، درجه حرارت بدن خود را از راه دهان اندازه گيري و روزانه در نموداری یادداشت کند (ترجيحاً در نمودار BBT ثبت نمايد).
بالا رفتن درجه حرارت از روز پانزدهم قاعدگي به مقدار نيم درجه و بالا ماندن آن تا زمان قاعدگي بعدي، علامت تخمک گذاري است . البته این نمودار آزاد شدن تخمک را بعد از وقوع آن نشان می دهد.
اما برای تخمین زمان تخمک گذاری قبل از وقوع آن، مثلاً برای مقاربت زمان بندی شده یا انجام آی یو آی (تزریق اسپرم در داخل رحم) می توان از «کیت های تخمین زمان تخمک گذاری» استفاده نمود. این کیت ها معمولاً در داروخانه ها وجود دارند و بدون نسخه پزشک فروخته می شوند. این کیت ها نواری شکل هستند كه از ادرار برای انجام اين آزمایش استفاده می شود (شبیه(baby check ؛ كه نتيجه آن آزاد شدن ناگهانی هورمون LH را بلافاصله قبل از تخمک گذاری شناسایی می کند. آزاد شدن هورمون LH سبب آزاد شدن تخمک و توليد هورمون پروژسترون مي شود. برای انجام این آزمایش خانم باید زمان تقریبی تخمک گذاری خود را حدس بزند (معمولاً ۱۴ روز قبل از زمان قاعدگی بعدی) و از یک تا دو روز قبل از این زمان، هر روز اين آزمايش را انجام دهد. مثبت شدن آزمایش يعني وجود دو عدد نوار قرمز رنگ روی نوار که قبلاً با ادرار فرد مورد تماس قرار گرفته است، نشان از نزديك بودن زمان آزاد شدن تخمک است.
معمولاً مقاربت دقيقاً بعد از آزاد شدن تخمک احتمال تشکیل جنین پسر را افزایش می دهد. لازم به ذکر است که تخمک اصولاً از یک روز تا یک روز و نیم بعد از مثبت شدن این تست آزاد می شود.
البته بايد در نظر داشت كه همانند تست های دیگر، این تست نیز استثناهایی دارد. يعني ممکن است حتی در مواردی که آزمایش جواب منفی نشان داده است و میزان آزاد شدن هورمون LH با این تست قابل شناسایی نبوده، تخمک گذاری صورت گرفته باشد و منفی بودن تست، صددرصد عدم آزاد شدن تخمک را اثبات نمی کند.
-بررسي ترشحات گردن رحم :‌ معمولاً ترشحات دهانه رحم در موقع تخمک گذاري بسيار زياد است ، ولي پس از تخمک گذاري کاهش مي يابد .
آزمایش خون : در سیکل ماهیانه طبیعی معمولاً ۷ روز پس از آزاد شدن تخمک، میزان هورمون پروژسترون افزايش مي يابد. پزشک در برخي موارد ممکن است برای اندازه گیری میزان پروژسترون در خون، درخواست آزمایش خون کند. معمولاً اندازه گیری پروژسترون خون در روزهای ۱۹ تا ۲۳ از سیکل ماهیانه ۲۸ روزه انجام می شود. مقادیر افزایش یافته پروژسترون وقوع تخمک گذاری و کفایت ترشحات تخمدان را اثبات می کند.
انجام سونوگرافي : گاهی برای ارزيابي آزاد شدن تخمک، پزشک درخواست سونوگرافی می کند. سونوگرافی معمولاً برای بررسی وجود تخمك و میزان رشد آن به کار می رود. این بررسی نشان می دهد وضعیت فولیکول های موجود در تخمدان به چه صورت است. فولیکول ها، حفره های پر از مایع هستند كه زیر سطح تخمدان قرار دارند. این حفره ها حاوی تخمک های نابالغ هستند. سونوگرافی همچنین می تواند نشان دهنده ي ترکیدن این فولیکول ها و آزاد شدن تخمک نیز باشد.
-نمونه برداري : برخي آزمايش هاي تخصصي و نمونه برداري از لايه داخلي رحم نيز به تشخيص تخمک گذاري کمک مي کند .البته در موارد نادری از نمونه برداری اندومتر (لایه پوشاننده داخل حفره رحم) برای بررسی وضعیت لایه داخل رحم و وقوع تخمک گذاری استفاده می شود. برای این کار پزشک معمولاً قبل از زمان عادت ماهيانه خانم، نمونه برداری از داخل رحم را انجام می دهد. این نمونه برداري يك عمل سرپايي محسوب مي شود كه معمولاً در مطب انجام می شود و ممکن است با مختصری درد و انقباض های رحم همراه باشد که اصولاً با مصرف مسکن بهبود پیدا می کند.
البته حتماً قبل از نمونه برداری بايد یک آزمایش حاملگی انجام داد تا از عدم حاملگی اطمینان حاصل شود. پس از انجام كار، نمونه به دست آمده برای بررسی پاتولوژیک به آزمایشگاه فرستاده می شود تا اثرات پروژسترون روی لایه داخلی رحم مشخص شود. اگر تخمک آزاد شده باشد و در نتیجه به دنبال آن پروژسترون تولید شده باشد، اثرات آن روی لایه داخلی پوشاننده حفره رحم (اندومتر) قابل مشاهده خواهد بود. برای حداکثر بودن اثرات قابل رويت، معمولاً این آزمایش یک تا سه روز مانده به زمان قاعدگی بعدی یعنی حدود روزهای ۲۶ تا ۲۸ دوره ماهیانه انجام می شود. بیوپسی (نمونه برداري) اندومتر را همچنین می توان ۱۲ تا ۱۳ روز بعد از مثبت شدن تست تخمک گذاری (بالا رفتن LH) انجام داد.
پس از بررسي هاي انجام شده، اگر مشكل تخمک گذاری در زن تشخيص داده شد، معمولاً پزشک برای تحریک فعالیت تخمدان ها، داروهایی را به صورت خوراکی (مانند هورمون هاي زنانه استروژن و پروژسترون به صورت تنها و يا ترکيبي) تجویز و اثرات این داروها را با انجام این آزمایش ها بررسی خواهد کرد. البته تحريک تخمک گذاري با اين روش حداقل به مدت 4 تا 6 ماه به طول مي انجامد .در نهايت اگر پاسخ به داروهای خوراکی خوب نبود، در مرحله بعد از داروهای تزریقی قوی تری استفاده می شود كه گاهي استفاده از اين آمپول ها، موجب وقوع حاملگي چند قلوئي مي شود.

  • لوله هاي رحمي

وظيفه لوله هاي رحمي انتقال اسپرم از رحم به سمت تخمک آزاد شده از تخمدان ، در ظرف چند ثانيه مي باشد؛ همچنين لوله هاي فالوپ باعث انتقال تخم بارور شده به داخل رحم نيز مي شود . براي وقوع حاملگي، باز بودن لوله های رحمی و عملکرد صحیح آنها شرط لازم است ولي شرط کافي نيست. بسته بودن لوله ها در هر نقطه از طول لوله و اختلال در کار و شکل لوله هاي رحمي سبب نازائي مي شود که بايد درمان شود .
بنابراين انجام آزمایش های لازم برای کسب اطمینان از باز بودن لوله ها اهمیت ويژه ايي دارد. فاکتورهای مربوط به لوله و در کنار آن فاکتور مربوط به پریتوئن (لایه صفاقی پوشاننده حفره داخل شکم و لگن) حدود ۳۵ درصد از مشکلات مربوط به ناباروری را به خود اختصاص می دهد.
برای بررسی وضعیت داخل حفره رحم و باز بودن لوله ها از عکس رادیوگرافی خاصی به نام هیستروسالپنگوگرافی (HSG) استفاده می شود. برای گرفتن عکس، مایع ویژه یی (ماده رنگی) داخل دهانه رحم تزریق می شود. این ماده رحم را پر کرده و از طریق لوله ها به داخل شکم سرازیر می شود. اگر این محلول از انتهای لوله ها خارج شده و به داخل شکم بریزد به این معنا است که لوله ها باز هستند و اگر مایع درون لوله ها باقی مانده و در داخل شکم پخش نشود، نشانه یی از گرفتگي يا انسداد لوله هاست. این روش با درد مختصری همراه است بنابراين قبل از گرفتن عکس رنگي، خوردن مسکن خوراکی از میزان درد و انقباض های رحمی می کاهد. در ضمن باید دقت کرد در صورت وجود عفونت و ترشحات چرکی، انجام این عکسبرداری باید به بعد از درمان عفونت موکول شود زیرا خود می تواند موجب انتقال میکروب ها به داخل شکم شده و عوارضی را ایجاد کند.
عکسبرداری معمولاً در روز آخر عادت ماهیانه انجام می شود تا از عدم حاملگی اطمینان حاصل شود. حامله شدن در ماه بعد از عکسبرداری مشکل خاصی نداشته و با افزایش میزان ناهنجاری های جنینی همراه نیست.

  • دهانه رحم (سرویکس)

دهانه رحم علاوه بر اينکه محل عبور اسپرم است، مانند لوله هاي رحمي (فالوپ) داراي چند فعاليت ديگر نيز هست . با اين تفاوت که وظيفه گردن يا دهانه رحم، چندين برابر لوله هاي رحمي است .

وقتي سلول هاي متحرک اسپرم از محيط خود، يعني مايع مني ، وارد محيط واژن - که حالت اسيدي دارد - مي شوند ، ترشحات دهانه رحم همچون نگهباني از آنها مواظبت کرده ،‌ سپس آنها را راهي رحم و لوله هاي رحمي مي کند .
بنابراين دهانه رحم يک عامل مهم در باروري است و مشکلات ساختماني و تغييرات فيزيکي و شيميايي محيط آن در نازائي نقش بسيار عمده دارند . دهانه رحم از طريق معاينه ارزيابي مي شود . در معاينه پزشک ، وجود عفونت و ترشحات غيرعادي و وجود کيست هاي چرکي معلوم مي شود . وجود مواد ضد اسپرم در ترشحات دهانه يکي از علل نازائي است که باعث بي حرکت شدن اسپرم ها و جلوگيري از انتقال آنها به قسمت بالايي رحم مي شود .
همان طور كه بيان شد، شرایط خاص سرویکس (دهانه رحم) می تواند در باروری تاثیرگذار باشد، ولی این عامل به ندرت تنها عامل بروز ناباروری است و معمولاً در کنار آن علل دیگری نیز وجود دارد. لازم است پزشک در جريان سابقه درمان بیماری های دهانه رحم با نمونه برداری (روش منجمد کردن یا کرایوتراپی) لیزر یا جراحی يا نتيجه غر طبيعي پاپ اسمیر (آزمایش سلول های دهانه رحم) قرار گيرد.
برای بررسی وجود مشکل در دهانه رحم از لحاظ باروری، پزشک ممکن است آزمایش PCT (Post Coital Test) یا تست بعد از مقاربت) را درخواست کند PCT. آزمايشي است كه میزان ترشحات دهانه رحم (موکوس)، تعداد اسپرم (سلول جنسی مرد) و اثرات ترشحات دهانه رحم (موکوس سرویکس) بر روی اسپرم را نشان می دهد. البته امروزه ديگر بیشتر پزشكان، این آزمایش را انجام نمی دهند، زیرا نشان داده شده که انجام این آزمایش تاثیری به سزايي در افزایش میزان حاملگی نداشته است.
مشکلات مربوط به دهانه رحم معمولاً با استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی - هورمونی و استفاده از روش IUI (آي يو آي) درمان می شوند.

  • حفره و جسم رحم

با آزمايش هاي تخصصي حفره و جسم رحم مورد بررسي قرار مي گيرد و موانع موجود براي بارداري مشخص مي شوند . به طور سنتی بررسی های اولیه ناباروری شامل انجام هیستروسالپنگوگرافی (عکس رنگی رحم) برای تعیین باز بودن لوله های فالوپ و بررسی حفره رحم است. روش های دیگری نیز بعدها برای بررسی حفره رحم به وجود آمدند که شامل سونوگرافی ترانس واژینال و سونوهیستروگرافی و هیستروسکوپی است.
شايع ترين مشكلات رحم كه در بررسي هاي ذكر شده، مشخص مي گردند شامل موارد زير مي باشد :

• شکل هاي غيرعادي رحم، ناهنجاری های مادرزادی یا اختلال های اکتسابی رحم، كه معمولاً باعث نازائي نمي شوند ولي می تواند یکی از علل ناباروری از نوع سقط یا زایمان زودرس باشد. این ناهنجاری ها در بیماران نابارور شیوع بالایی دارد و به نظر می رسد این موارد در ۳۰ درصد از زوج هایی که به علت نازایی چند عامله (مالتی فاکتوریال) تحت درمان های پیشرفته ناباروری قرار می گیرند، نقش عمده یی داشته باشند.
در کسانی که تحت IVF قرار می گیرند در صورت وجود ناهنجاری های حفره رحم میزان وقوع حاملگی پایین تر است. این ناهنجاری ها شامل ناهنجاری های شکل رحم، وجود سپتوم (دیواره داخل رحم)، رحم تک شاخ، رحم دوگانه، فیبروم، پولیپ های آندومتر، چسبندگی های داخل رحم و ... است.

• پولیپ ها شایع ترین یافته های داخل رحمی در بیماران نابارور است. حتی در غیاب خونریزی غیرطبیعی رحمی، ممکن است پولیپ های رحم در بیماران نابارور دیده شوند. شیوع پولیپ ها با افزایش سن بیمار و استفاده از داروهای هورمونی (استروژن) بیشتر می شود. پولیپ ها گاه بدون علامت و گاه با خونریزی های غیرطبیعی رحم همراه هستند. شکل ظاهری پولیپ های رحم به صورت توده های کوچک صورتی خاکستری تا سفید با سطح صاف و براق است و دیده شده که تشخیص و خارج کردن آنها در بهتر شدن نتایج درمان ناباروری و لقاح آزمایشگاهی موثر بوده است.

• ضایعات دیگر رحم عبارت است از فیبروم ها (لیومیوم ها). لیومیوم ها شایع ترین تومور خوش خیم رحم است و بیشتر در زنان در سنین باروری خصوصاً دهه ۳۰ و ۴۰ دیده می شوند. تاثیر فیبروئید در باروری به محل، تعداد و اندازه آنها بستگی دارد. این توده ها ممکن است در داخل حفره رحم یا در دیواره آن و گاه در سطح خارجی رحم ایجاد شود. انواعی که داخل حفره رحم قرار دارند به علت نامناسب بودن سطح آنها برای لانه گزینی جنین و اثر فضاگیر آنها به وضوح با ناباروری و سقط مرتبط است. این ضایعات به شکل توده گردی است که به درجه های مختلف در داخل حفره رحم برآمدگی پیدا می کنند. با توجه به محل آنها که داخل حفره رحم است، این توده ها را ممکن است بتوان به روش هیستروسکوپی کاملاً برداشت. تشخیص این ضایعات با استفاده از سونوگرافی و هیستروسکوپی (آندوسکوپی داخل رحم) صورت می گیرد.
• ضایعه دیگر رحم که مانع موفقیت بارداری می شود وجود سپتوم (دیواره داخل رحم) است. این ضایعه شایع ترین نقص مادرزادی رحم و شیوع آن در میان کلیه زنان، دو تا سه درصد است. مشکل بالینی ناشی از سپتوم رحم ممکن است شامل ناباروری، سقط خودبه خود در سه ماهه اول یا دوم یا عوارض سه ماهه آخر حاملگی باشد. البته در صورت وجود ناهنجاری داخل رحمی پیامد حاملگی به محل لانه گزینی جنین بستگی دارد و این نکته شاید بتواند مواردی را که بیمار با داشتن سپتوم رحم و حتی بعد از یک زایمان طبیعی سقط های مکرر را تجربه می کند، توصیف کند. برداشتن این دیواره به روش هیستروسکوپی میزان سقط خودبه خود را در بیماران مبتلا به سپتوم رحم به طور قابل توجهی کاهش می دهد و درمان جراحی در بیمارانی که سپتوم شناخته شده داشته و سابقه سقط های مکرر دارند، توصیه می شود.

• گاهی ممکن است علاوه بر ضایعات مادرزادی مربوط به شکل رحم، نارسایی دهانه رحم نیز به تنهایی وجود داشته باشد که این امر در اثر شل بودن دهانه رحم می تواند موجب زایمان زودرس شود.

• مورد دیگر ضایعات حفره رحم، سندرم آشرمن نام دارد كه عبارت است از وجود چسبندگی های داخل رحم. اين چسبندگی های داخل رحم معمولاً در اثر عوارض اعمال جراحی قبلی مانند کورتاژ، خصوصاً بعد از زایمان (جهت درمان خونریزی بعد از زایمان) ایجاد می شود. سایر علل آن عبارت از عفونت های داخل رحمی با عواملی از قبیل شیستوزوما و مایکوباکتریا (میکروب سل) است. در بعضی از کشورهای جهان سوم آندومتریت سلی عامل عمده ناباروری در اثر فاکتور رحمی است. انواع شدید سندرم "آشرمن" با عدم وجود عادت ماهیانه (به هم خوردگی های سیکل قاعدگی)، سقط خودبه خود و سقط مکرر در ارتباط بوده است. بهترین روش برای تشخیص و درمان این چسبندگی ها، هیستروسکوپی است. البته گاهی می توان با سونوگرافی نيز چسبندگي رحم را تشخیص داد.
نکته مهم این است که اصلاح این ناهنجاری ها با افزایش میزان حاملگی همراه است بنابراین بررسی زوج های نابارور باید بررسی کاویته آندومتر را نیز شامل شود.
علاوه بر عواملي که در بالا در مورد علل نازائي زنان بيان شد، بررسي موارد زير نيز در تشخيص دليل ناباروري زنان نقش مهم و اساسي دارد :

  • لایه صفاق (پریتوئن) و چسبندگی ها (دنوو)

لایه نازکی که جدار داخلی شکم و احشای درون آن را مفروش می کند، لایه صفاق (پریتوئن) نامیده می شود. تمامی اعضای داخل شکم با پرده ايي از این لایه پوشانده شده اند و وجود هرگونه التهاب یا بیماری در این لایه می تواند به طور شيميايي يا فیزیکی یا شیمیایی در عملکرد باروری زنان تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال عفونت های موضعی ناحیه لگن مانند عفونت های شدید رحم و لوله ها در اثر عفونت های منتقل شونده از راه تناسلی یا التهاب و عفونت آپاندیس و علل متعدد دیگر می تواند موجب بروز چسبندگی بین بخش های مختلف این لایه شده و به طور فیزیکی انسداد لوله های رحمی را ایجاد کند. از طرف دیگر اعمال جراحی قبلی لگن نیز (خصوصاً اگر به طور باز انجام شده باشد)، با تحریک این لایه موجب بروز التهاب و چسبندگی می شود. هر قدر عمل جراحی و دستکاری بافت ها وسیع تر و شدیدتر باشد، احتمال بروز چسبندگی بعد از عمل نیز بیشتر می شود و گاهی لوله رحم در میان این چسبندگی ها گیر افتاده و مسدود می شود. این انسداد مانع رسیدن اسپرم به تخمک شده و موجب بروز ناباروری در خانم ها می شود.
متاسفانه درمان دارویی در از بین بردن این چسبندگی ها تاثیری ندارد و درمان جراحی آنها نیز هرچند گاهی انجام می شود ولی با میزان موفقیت اندکی همراه است، زیرا همان گونه که در بالا توضیح داده شد، عمل جراحی مجدد و آزاد کردن چسبندگی ها ممکن است با تحریک مجدد لایه پریتوئن و بروز چسبندگی های جدید (دنوو) یا تشکیل مجدد چسبندگی های قبلی همراه باشد.
با توجه به توضیحات داده شده، امروزه بیشتر سعی می شود از بروز چسبندگی های بعد از عمل پیشگیری شود. موارد مختلفی از انواع و اقسام ژل و لایه های قابل جذب برای استفاده روی لایه های آسیب دیده پریتوئن مورد استفاده قرار گرفته است تا از تماس فیزیکی لایه های آسیب دیده (لایه پریتوئن در ناحیه عمل جراحی) با یکدیگر و در نتیجه بروز چسبندگی جلوگیری شود. این موارد اگرچه بی تاثیر نبود، ولی این مشکل هنوز همچنان به قوت خود باقی است.
ابداع روش های جدید میکروسرجری (جراحي هاي ميكروسكوپي) نقش جراح را در پیشگیری از بروز چسبندگی ها بيشتر مشخص كرده است. انجام اعمال جراحی بدون باز کردن شکم (لاپاروسکوپی)، به روش کمتر تهاجمی و انجام عمل جراحی به صورت بسیار ظریف و تا حد ممکن با کمترین دستکاری ممکن و تجویز پیشگیرانه آنتی بیوتیک قبل از عمل جهت جلوگیری از بروز عفونت، تا حد بسیاری موجب كاهش بروز چسبندگی های بعد از عمل هاي جراحي شده است. لذا بهتر است دخترخانم های جوانی که هنوز ازدواج نکرده اند كه تمایل به باروری در آینده دارند، بهتر است در صورت نیاز به عمل جراحی شکمی در انتخاب پزشک خود، دقت بیشتری به خرج دهند، زیرا در صورت امکان دسترسی به پزشکانی که به روش های جراحی لاپاروسکوپی و جراحی باروری آشنایی کامل دارند تا حد زیادی از احتمال بروز مشکلات بعدی خواهد کاست، هرچند صددرصد از آن جلوگیری نمی کند. استفاده از لیزر در انجام لاپاروسکوپی برای آزاد کردن چسبندگی ها نیز اگرچه از نظر تکنیکی بسیار کمک کننده است ولی جای دقت و مهارت یک جراح حاذق را نخواهد گرفت.

  • لايه اندومتر و اندومتریوز

لایه اندومتر لایه بسیار مهم دیگری است که رحم خانم ها را از داخل مفروش می کند. با توجه به تاثیر بسزای این لایه در پذیرش جنین و چسبیدن آن به جدار شکم، در کنار آزاد شدن تخمک از تخمدان ها، این لایه نیز هر ماه نوسازی می شود تا بهترین شرایط را برای جایگزینی جنین فراهم کند. ریزش ماهانه این لایه موجب بروز خونریزی قاعدگی در خانم ها می شود و به دنبال آن لایه جدیدی ایجاد می شود. سلول های ریزش یافته معمولاً از طریق خونریزی قاعدگی ماهيانه، از بدن دفع می شوند.
البته نظريه ايي وجود دارد که این سلول ها گاهی از طریق لوله یی رحمی به داخل محوطه شکم راه یافته و در آنجا کاشته می شوند. این کاشته های اندومتر در داخل شکم یا سایر نقاط بدن را اندومتریوز می نامند. اندومتریوز ( وجود نسج ديواره داخلي رحم در خارج از رحم (بیماری است که زنان را در تمامی رده های سنی می تواند درگیر کرده و عوارض بسیاری را ایجاد کند. كه در ادامه فقط به تاثیرات این بیماری در باروری بانوان اشاره می شود.
در مورد ايجاد اندومتریوز نظريه های دیگری نیز وجود دارد و علت اصلی پیدایش آن و اینکه چه عوامل محيطي و ارثی دیگری در پیدایش آن دخیل هستند، هنوز مورد بررسی است. نکته مهمی که وجود دارد این است که این سلول ها در داخل شکم و لگن به رشد خود ادامه می دهند و بنابه ماهیت خود هر ماه با نوسازی و در نتیجه ایجاد خونریزی و التهاب موضعی همراهند كه همین عوامل مي توانند موجب بروز چسبندگی در داخل لگن شده و لوله ها را مسدود کنند. از سوي دیگر این سلول ها در مرحله رشد خود موادی را به طور موضعی در داخل شکم ترشح می کنند که می تواند با رشد و بلوغ تخمک و تخمک گذاری و همچنین بروز باروری تداخل کند.
درمان طبی یا جراحی کاشته هاي اندومتر از انتشار و رشد آن ها جلوگیری کرده و می تواند در بهبود وضعیت باروری زنان تاثیر چشمگيري داشته باشد، ولی متاسفانه در صورت پیشرفت بیماری و بروز چسبندگی های شدید داخل لگن و انسداد لوله های رحمی، معمولاً به استفاده از روش های کمک باروری با لقاح آزمایشگاهی (مانند IVF) نیاز خواهد بود.

دلايل ابتلا به ناباروري در دنياي مدرن

  • سن زوج مهم‌ترين فاکتور

امروزه در دنياي مدرن علل گوناگوني براي ناباروي خانم ها و آقايان وجود دارد که يکي از مهم‌ترين آنها از نگاه کارشناسان و متخصصان سن زوجين است. تاخیر انداختن در زمان بچه دار شدن یکی از انتخاب های رایج زنان در عصر حاضر است و درصد زنانی که در اواخر دهه سوم و اوایل دهه چهارم سن خود تصمیم به بچه دار شدن می گیرند، امروزه افزایش یافته است. زوج ها بايد توجه داشته باشند که ميزان باروري زنان در زير 25 سال بيش از 80 درصد و در زناني که از مرز 35 سالگي گذشته‌اند به کمتر از 50 درصد مي رسد. چرا که در اين سن و سال احتمال محدود شدن تعداد تخمک ها وجود دارد؛ عاملي که خود به تنهايي مي تواند موجب کاهش باروري و افزايش خطر ناهنجاري هاي مادرزادي در جنين و نوزاد شود. علاوه بر اين، مردان بالای 35 سال است در مقايسه با مرداني که سن آنها کمتر از 35 سال است شانس باروري کمتري دارند و احتمال افزايش ناهنجاري هاي کروموزومي در فرزندان آنها بيشتر است.
تحقيقات نشان داده است که تخمک هاي زنان در سنين بالا قدرت باروري کمتري دارند و با افزايش سن، احتمال افزايش بعضي از بيماري هايي که سبب ناباروري مي شوند نيز بيشتر مي شود.
علت کاهش باروری با افزایش سن این است که با بالاتر رفتن سن تعداد تخمک کمتری در تخمدان خانم ها باقی می ماند و کیفیت این تخمک ها نیز نسبت به قبل پایین تر است. امروزه برای تعیین مقدار رزرو تخمدان یا تعداد کل تخمک باقیمانده از آزمایش خون استفاده می شود که این آزمایش های خاص توانایی و پتانسیل بچه دار شدن فرد را نشان می دهد. (لازم به یادآوری است که امروزه عقیده بر این است که مقدار کل ذخیره تخمک در یک نوزاد دختر از بدو تولد ثابت است و به تدریج با افزایش سن این ذخیره کاهش می یابد و با تمام شدن آن، دوران یائسگی آغاز می شود.)
ساده ترین این آزمایش ها اندازه گیری هورمون FSH كه در واقع هورمون محرک فولیکولی است که از غده هیپوفیز ترشح می شود و اندازه گيري استروژن (نوعی هورمون که از تخمدان خانم ها ترشح می شود) در خون زنان در روز دوم، سوم یا چهارم قاعدگي است.
افزایش میزان FSH، به خصوص اگر سن خانم ها ۳۵ سال یا بالاتر باشد نشان دهنده شانس پايين تر براي حاملگی است، ولی دلیل قطعي نیست که احتمال باروری صددرصد منتفی است. اصولاً در خانم ها در سنین بالاتر، میزان پاسخ دهی به داروهای تحریک تخمدان کمتر و احتمال سقط خودبه خود نیز نسبت به خانم های جوان بیشتر است.
همچنين احتمال ابتلای جنین به آنومالی های کروموزومی مانند سندرم داون (مونگولیسم) نیز با افزایش سن مادر افزایش می یابد.
با توجه به اثرات منفی ثابت شده افزایش سن بر باروری، بهتر است افرادی که در سنین بالا ازدواج یا اقدام به بچه دار شدن می کنند، بررسی های لازم را زودتر شروع کنند. در این افراد نسبت به زوج های جوان تر معمولاً انجام درمان های تهاجمی و پیشرفته زودتر شروع می شود تا زمان طلایی برای بچه دار شدن هدر نرود.
همچنين در مورد درمان هاي ناباروري نيز بالا بودن سن بيمار و طول مدت نازائي ، احتمال درمان موفقيت آميز را كاهش مي دهد؛ زيرا پير شدن دستگاه توليد مثل، به ويژه تخمدان هاي بانوان،‌ نقش عمده اي در ناباروري دارد. درمان های رایج برای ناباروری نيز وابسته به سن معمولاً شامل استفاده از داروهای تحریک کننده تخمدان و انجام تلقيح داخل رحمي يا IUI (In semination Intra Uterin) یا تزریق اسپرم شست وشو داده شده به داخل رحم) و يا حاملگي در محيط آزمايشگاه IVF (In Vitro Fertilization) است.
در مواردی که درمان ناموفق باشد و حتی با استفاده از مقادیر زیادی دارو، تخمک به دست نیاید یا با توجه به آزمایش، احتمال باردار شدن بسیار پایین تصور شود، می توان از تخمک اهدایی استفاده کرد. در صورت استفاده از تخمک اهدایی بدون توجه به مقادیر FSH فرد نابارور میزان موفقیت بسیار بالاتر است. در مورد زوج هایی هم که تمایلی به استفاده از این روش نشان نمی دهند، می توان روش فرزندخواندگی را پیشنهاد کرد
به علاوه افزايش سن خطر سقط را نيز بالا مي برد . بيشتر سقط هاي اوليه خودبخودي ، پس از ۳۵ سالگي و به علت اختلال ژنتيکي اتفاق مي افتند . به صورتي که خطر سقط هاي خودبخودي در سنين پايين تر از ۳۰ سال، کمتر از ۱۰ درصد است ، ولي اين درصد در سنين بالاي ۴۰ سال، به ۳۴ درصد مي رسد.‌

  • آلودگي هاي محيطي و صنعتي

احتمال ابتلا دستگاه تناسلي به عفونت هاي تناسلي و احتمال صدمه خوردن تخمدان ها و ولوله هاي رحمي در خانم هايي که در محيط شغلي با مواد سمي سروکار دارند ، بيشتر است .
همچنين يکي از مواردي که مي تواند تاثير به سزايي بر ناباروري مردان داشته باشد، آلودگي محيطي، صنعتي و آلودگي هواست که موجب کاهش ميزان اسپرم و ضعف آنها در باروري مي شود.

  • چاقي و افزايش ناباروري در زنان

بر اساس تحقيقات بسياري كه در سراسر جهان انجام شده، زنان چاق يا داراي اضافه وزن در مقايسه با زناني که وزن طبيعي و استاندارد دارند، مدت زمان بيشتري را براي باردار شدن نياز دارند. ضمن آنکه شانس ناموفق بودن بارداري در خانم هاي چاق نيز بيشتر است.
پژوهشگران بر اين باورند كه اضافه وزن در زنان و مردان موجب افزايش ميزان هورمون ها در بدن آنها مي شود و اين هورمون ها فرآيند باروري را تحت تاثير قرار مي دهند. در حقيقت ترشح غيرطبيعي هورمون ها مي‌تواند منجر به افزايش وزن و تاثيرات منفي بر توليد سلول هاي جنسي مردان و زنان شود. به گفته محققان تجمع سلول هاي چربي در بدن بر تنظيم تخمک گذاري در زنان و همينطور بر توليد اسپرم در مردان ضروري است. و اين روند مي تواند بر ناباروري آنها تاثير بگذارد.

  • نقص عملکرد تخمدان در زنان

همان طور كه گفته شد، يکي از شايع ترين دلايل ناباروري نقص تخمک گذاري در زنان است. اين مشكل معمولاً به دليل نقص در عملکرد هيپوتالاموس و در نتيجه اختلال در تحريک غده هيپوفيز خانم ها به وجود مي آيد. در دنياي مدرن امروز مشكلات رايجي همچون استرس، افزايش يا کاهش وزن شديد، بي اشتهايي يا اختلال در خوردن غذا، فعاليت هاي ورزشي سخت و تروما از جمله عوامل تاثيرگذار در فعاليت تخمدان هاست که بايد با اصلاح شيوه و سبک زندگي، بررسي بيماري هاي زمينه‌اي به وسيله مشاوره با متخصص زنان از بروز اين مشكلات پيشگيري و يا در صورت اتفاق، آن ها را درمان نمود.

  • استعمال دخانيات

خانم هاي سيگاري احتمال باروري خود را دستخوش تغيير قرار مي دهند. خطرات مصرف دخانيات با افزايش سن نيز بيشتر مي شود. خانم هاي سيگاري به خصوص در سنين بالاتر از 30 سال، با هر سيگاري که مي کشند احتمال بارداري خود را کم و کم تر مي کنند.
سيگار کشيدن علاوه بر كاهش قدرت باروري در زنان و نيز در مردان، بر بارداري نيز تأثير منفي دارد. بر اساس مطالعات بين تعداد سيگار مصرفي و نازائي رابطه مستقيمي وجود دارد . همچنين حشيش باعث مهار هورمون هاي توليد مثل مي شود و توليد مثل را هم در خانم ها و هم در آقايان کاهش مي دهد . بر اساس برخي تحقيقات، کافئين، يكي از مواد اصلي تشكيل دهنده قهوه و چاي نيز تاثير نامطلوبي روي باروري دارد و مصرف زياد آن بارداري را به تاخير مي اندازد .

قانون نحوه اهداي جنين به زوجين نابارور

  • طرح نحوه اهداء جنين به زوجين نابارور كه در جلسه علني روز يكشنبه مورخ 29/4/1382 مجلس شوراي اسلامي با اصلاحات تصويب و به تأييد شوراي نگهبان رسيده است.

ماده 1 – به موجب اين قانون كليه مراكز تخصصي درمان ناباروري ذي صلاحمجاز خواهند بود با رعايت ضوابط شرعي و شرايط مندرج در آن قانون نسبت به انتقال جنين هاي حاصله از تلقيح خارج از رحم زوج هاي قانوني وشرعي پس از موافقت كتبي زوجين صاحب جنين به رحم زناني كه پس از ازدواج و انجام اقدامات پزشكي ناباروري آنها (هر يك به تنهايي يا هر دو) به اثبات رسيده، اقدام نمايند.

ماده 2- تقاضاي دريافت جنين اهدايي بايد مشتركاً از طرف زن و شوهر تنظيم و تسليم دادگاه شود و دادگاه در صورت احراز شرايط ذيل مجوز دريافت جنين را صادر مي كند:

الف- زوجين بنا به گواهي پزشكي معتبر، امكان بچه دار شدن نداشته باشند و زوجه استعداد دريافت جنين را داشته باشد.

ب- زوجين داراي صلاحيت اخلاقي باشند.

ج- هيچ يك از زوجين محجور نباشد.

د- هيچ يك از زوجين مبتلا به بيماري هاي صعب العلاج نباشد.

ه- هيچ يك از زوجين معتاد به مواد مخدر نباشد.

و- زوجين بايستي تابعيت جمهوري اسلامي ايران را داشته باشند.

ماده3- وظايف و تكاليف زوجين اهداء گيرندهء جنين و طفل متولد شده از لحاظ نگهداري و نفقه و احترام، نظير وظايف و تكاليف اولاد و پدر و مادر است.

ماده4- بررسي صلاحيت زوجين متقاضي در محاكم خانواده، خارج از نوبت و بدون رعايت تشريفات آئين دادرسي مدني صورت خواهد گرفت و عدم تأييد صلاحيت زوجين قابل تجديد نظر مي باشد.

ماده5- آئين نامه اجرايي اين قانون ظرف مدت سه ماه توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با همكاري وزارت دادگستري تهيه و به تصويب وزيران خواهد رسيد.

قانون فوق مشتمل بر پنج ماده در جلسه علني روز يكشنبه بيست و نهم تير ماه يكهزار و سيصد و هشتاد و دو در مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ 8/5/1382 به تأييد شوراي نگهبان رسيده است.


آئين نامه اجرايي قانون نحوه اهداي جنين به زوجين نابارور تصويب نامه هيات وزيران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي- وزارت دادگستري هيأت وزيران در جلسه مورخه 19/12/1382 بنا به پيشنهاد مشترك شماره 69773 مورخ 10/501383 وزارتخانه هاي بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و دادگستري و به استناد ماده 5 قانون نحوه اهدايِ جنين به زوجين نابارور –مصوب 1382- آئين نامه اجرايي قانون ياد شده را به شرح زير تصويب نمود:

  • آئين نامه اجرايي قانون نحوه اهداء جنين به زوجين نابارور

فصل اول- تعاريف و كليات:

ماده 1- در اين آئين نامه، واژه ها و اصطلاحات زير در معاني مشروح مربوط به كار مي رود:

الف- قانون: منظور قانون نحوه اهدائ جنين به زوجين نابارور –مصوب 1382- است.

ب- جنين: نطفه حاصل از تلقيح خارج از رحمي زوجهاي قانوني و شرعي است كه از مرحله باروري تا حداكثر پنج روز خواهد بود. اين جنين مي تواند به دو صورت تازه و منجمد باشد.

پ- اهدائ جنين: واگذاري داوطلبانهء و رايگان يك يا چند جنين از زوجهاي واجد شرايط مقرر در قانون و اين آئين نامه، به مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري براي انتقال به زوجهاي متقاضي داراي شرايط مندرج در قانون.

 فصل دوم- شرايط اهداء و دريافت جنين:

ماده 2- زوجهاي اهداء كننده بايد داراي شرايط زير باشند:

الف- علقه و رابطه زوجيت قانوني و شرعي.

ب- سلامت متعارف جسمي و رواني و ضريب هوشي مناسب.

پ- نداشتن اعتياد به مواد اعتياد آور و روان گردان.

ت- مبتلا نبودن به بيماري هاي صعب العلاج نظير ايدز، هپاتيت و...

تبصره- مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري مكلفند قبل از دريافت جنين از اهداء كنندگان، وجود شرايط مذكور در اين ماده را احراز نمايند.

ماده3- اهداء جنين بايد با موافقت و رضايت كتبي زوجهاي اهداء كننده و در مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري، با احراز هويت آنان و به صورت محرمانه انجام گيرد.

ماده4- زوجهاي متقاضيِ جنين اهدائي بايد واجد شرايط مقرر در ماده 2 قانون باشند.

ماده5- رسيدگي به درخواست دريافت جنين اهدائي، در دادگاه صالح و خارج از نوبت و بدون رعايت تشريفات آئين دادرسي مدني به عمل مي آيد. صدور حكم به رد درخواست و عدم تأييد صلاحيت زوجين قابل تجديد نظر مي باشد.

فصل سوم- تكاليف و وظايف مراكز مجاز درمان ناباروري:

ماده6- مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري مكلفند نسبت به موارد زير اقدام نمايند:

الف- نگهداري جنينهاي اهدائي از سوي اهداء كنندگان مسلمان و غير مسلمان به طور جداگانه و رعايت تناسب ديني و مذهبي زوجهاي متقاضي با جنين اهدائي در زمان انتقال.

ب- دريافت و نگهداري رأي مقطعي مرجع قضايي از متقاضي.

پ- صدور گواهي و معرفي نامه لازم مبتني بر تأييد سلامت جسماني و رواني براي متقاضيان دريافت جنين طبق مقررات قانون و اين آئين نامه.

ت- دريافت، نگهداري و انتقال جنين هاي اهدائي در شرايط كاملاً محرمانه.

تبصره- اطلاعات مربوط به جنين اهدائي، جزو اطلاعات به كلي سري طبقه بندي مي شوند.

ماده7- صدرو گواهي عدم توانايي باروري و همچنين توانايي زوجه در زمينه دريافت و نگهداري جنين، پس از انجام آزمايش ها و تست هاي دقيق پزشكي در صلاحيت مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري مي باشد.

فصل چهارم- شرايط لازم جهت دريافت، نگهداري و انتقال جنين:

ماده8 - هر يك از مراكز مجاز تخصصي درمان ناباروري مي توانند بانك جنين طبق دستورالعمل هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي داير نمايند. اين بانك مسئول دريافت، نگهداري جنين و انتقال آنها به زوجين نابارور طبق مقررات مندرج در قانون و اين آيين نامه مي باشد.

ماده9- مركز مديريت پيوند وزات بهداشت، درمان و آموزش پزشكي موظف است طبق دستورالعمل هاي وزارت ياد شده، نسبت به دريافت، نگهداري و انتقال جنين نظارت دقيق اعمال كند.

ماده10- ارئه مدارك و اطلاعات مربوط به اهداء كنندگان و دريافت كنندگان جنين اهدائي تنها با رعايت قوانين مربوط به حفظ و نگهداري اسرار دولتي و به مراجع قضايي صلاحيت دار مجاز مي باشد.

 

مراجعه و مشورت با پزشك قبل از بارداري

مشورت با پزشك قبل از بارداري

سلامت مادر پيش از بارداري مي تواند به شروع يك زندگي سالم براي كودك كمك كند. بسیاری از بیماری ها و عوارضی که در دوران بارداری بروز می کند ناشی از مشکلات و بیماریهای زمینه ای است که در زمان قبل از بارداری وجود دارد. در بسياري از موارد اولين مراجعه خانم‌هاي باردار به پزشك از هفته هشتم بارداري صورت مي گيرد، اين در حالي است كه تا اين زمان ممكن است، مشكلات برگشت ‌ناپذيري، براي جنين به وجود آمده باشد، زيرا اكثر اعضاي‌ حياتي جنين در چند هفته اول بارداري شكل‌ مي‌گيرند و بيشترين ناهنجاري‌هاي جنيني و نقايص فيزيكي هم بين‌ هفته دوم تا هشتم حاملگي به‌وجود مي‌آيند.

براي داشتن يك بارداري سالم، بهتر است از يكسال قبل برنامه ريزي شود. تغيير در رژيم غذايي، بدست آوردن و نگه داشتن وزن ايده آل و تنظيم سبك زندگي از جمله كارهايي است كه مي توان در اين زمان انجام داد.

مشاوره قبل از لقاح (حداقل ۳ ماه قبل از اقدام‌ براي حامله شدن) در برخی خانم‌ها اهمیت زیادی دارد. مثل افرادی که دچار دیابت، کم‌کاری یا پرکاری تیروئید، وزن غير طبيعي يا نامناسب (چاقي يا لاغري) هستند؛ یا کسانی که کمبودهای تغذیه‌ای ( مثل کمبود اسید فولیک و ویتامینB12 ) دارند و يا افرادی که در معرض برخی سموم مانند سیگار، الکل و برخی داروها قرار دارند. مشاوره در زمان مناسب، زمان كافي براي رسيدن به سلامت و كنترل شرايط را امكان پذير مي سازد. مراقبت‌های قبل از اقدام به بارداري و لقاح دراین افراد، عوارض و مرگ و میر نوزادی را کاهش می‌دهد.

بررسي هاي اوليه پزشك

هنگام انجام بررسي‌هاي اوليه پزشكي، شرح حال دقيقي درباره شيوه زندگي، خوراك و تغذيه، وزن، عادات معمول ورزش، رژيم غذايي و حتي خطر احتمالي بعضي مواد مانند سرب يا موادي كه ممكن است در خانه يا محيط كار وجود داشته باشد گرفته مي شود و تجويزات لازم از قبيل ویتامین هاي قبل از بارداری و قرص اسیدفولیک برای پیشگیری از ناهنجاری های جنینی ( مغزی- نخاعی) انجام مي گيرد.

  • مشکلات طبی

سلامت فعلی و هر نوع داروی مورد مصرف بررسي و در مورد قطع مصرف دارو، جايگزيني و يا ادامه مصرف تصميم گرفته مي شود. مثلاً برخی از داروها مانند اکوتان (داروی درمان آکنه) که به طور رایج تجویز می‌شود، در چربی بدن ذخیره می‌شوند و ممکن است ماه‌ها در آنجا باقی بمانند
خانم‌هایی که قبل از باردار شدن دچار بیماری‌های قلبی- عروقی، فشار خون مزمن، مشکلات کلیوی، آسم، مشکلات انعقادی، بیماری‌های گوارشی، مشکلات کبد و کیسه صفرا، بیماری‌های خونی، دیابت، بیماری‌های تیروئید، بیماری‌های روماتیسمی و بافت همبند، بیماری‌های عصبی- روانی، بیماری‌های پوستی و بیماری‌های عفونی هستند از این مشاوره سود می‌برند و بیماری آنها قبل از باردار شدن باید تحت کنترل قرار گیرد و خطرات بارداری برای مادر و جنین مورد ارزیابی قرار گیرد. اگر خانم برای کنترل بیماری دارو مصرف می‌کند این داروها باید به داروی ایمن در دوران بارداری تبدیل گردد.

همچنين در صورت نیاز به مشاوره با متخصصین دیگر ( قلب، ریه و اعصاب) به آنان ارجاع داده می شود.
وضعيت سلامت مبتلايان به بيماري‌هايي مانند صرع، آسم، ميگرن، لوپوس و يا حتي بيماري‌هاي ارثي و ژنتيكي (سندرم داون يا فيبروزكيستيك) نيز بررسي دقيق تري مي شود.

  • فاکتور سن

سن پایین یا بالای مادر در طی بارداری می‌تواند با عوارض مختلف بارداری همراه باشد. بارداری در سنین نوجوانی (بین 19- 13 سال) با عوارض زیادی همراه است. کم خونی مادر، کم وزنی نوزاد، زایمان زودرس، مرگ و میر شیرخوار در این گروه سنی بالا می‌باشد. احتمال بیماری‌های منتقل شونده از راه جنسی در این گروه سنی بالاتر است و بارداری در این سنین اکثرا" ناخواسته می‌باشد چون این مادران هنوز در حال رشد هستند بایدکالری بیشتری مصرف کنند.
بارداری در سنین بعد از 35 سال نیز با عوارض جنینی و مادری همراه است. عوارضی که در سنین بالای 35 سال بیشتر دیده می‌شود عبارت است از زایمان زودرس ناشی از عوارض مادری مثل فشار خون و دیابت، زایمان زودرس خودبخود، اختلالات رشد جنین ناشی از بیماری‌های مزمن مادر و چند قلویی، مشکلات کروموزومی، افزایش احتمال مرگ و میر نوزاد و مادر.
به علت افزایش شیوع نازایی در این گروه احتمال بارداری با روش‌های لقاح خارج رحم بالاتر است و با استفاده از روش‌های کمک باروری احتمال چند قلویی، زایمان زودرس و نقایص تولد بالا می‌رود.
سن بالای پدر اثر کمتری نسبت به سن مادر روی جنین دارد. ولی مطالعات نشان داده است که احتمال جهش ژنتیک اسپرم در مردان پیر بیشتر می‌باشد.

  • استفاده از داروها

مطالعات مختلف نشان داده است که محیط دوران جنینی روی تکامل بعدی دوران شیرخوارگی و کودکی تأثیر می‌گذارد. قبل از باردار شدن ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی غیر ضروری و ترکیبات گیاهی باید قطع شود چون اثرات جنینی آنها شناخته شده نیست.
دوز بالای ویتامین A در اوایل بارداری می‌تواند با نقایص تولد همراه باشد.
ترکیبات مولتی ویتامین که حاوی بش از 5000 واحد بین المللی ویتامین A هستند در دوران بارداری ممنوع است چون مصرف این ویتامین در مقادیر بالای 10000 واحد در روز ریسک ناهنجاری‌های جنینی را بالا می برد.
مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر در طی بارداری برای مادر و جنین مضر است. مصرف سیگار در طی بارداری با عوارض زیاد مثل سقط، نارسی، کاهش رشد جنین، جفت سر راهی و مرگ ناگهانی شیرخوار همراه است.
مصرف سیگار همچنین احتمال عوارض بارداری وابسته به صدمات عروقی مثل نارسایی جفت و دکولمان را افزایش می‌دهد.
مصرف الکل در طی بارداری می‌تواند باعث کاهش رشد جنین و صدمات نورولوژیک بر روی جنین گردد. مصرف مواد مخدر نیز اثرات زیانباری روی پیش‌آگهی بارداری دارد.

  • تماس‌های محیطی و شغلی

در مشاوره قبل از لقاح شغل بیمار، سرگرمی‌ها، حیوانات خانگی و محیط خانه و مواد غذایی مصرفی نيز بررسي مي شود. به عنوان مثال جیوه در برخی ماهی‌های بزرگ به میزان زیاد وجود دارد و جیوه می‌تواند از جفت رد شود و اثرات نامطلوب روی جنین داشته باشد. خانم‌های باردار نباید از ماهی‌هایی مثل کوسه ماهی و ماهی تُن که میزان جیوه زیادی دارد مصرف نمایند.
سرب در برخی از لوازم ارایشی وجود دارد و مصرف آن می‌تواند برای جنین زیانبار باشد.
احتمال بروز توکسوپلاسموز در افرادی که در منزل گربه نگهداری می‌کنند بالاست.
شواهدی وجود ندارد که میدان‌های الکترو‌مغناطیس مثل مانیتورهای کامپیوتر، پتوهای برقی، اجاق‌های مايكرويو ((microwave و تلفن همراه و امواج فشار قوی روی جنین اثر سوء داشته باشد.
برخی از پاک کننده‌ها، حشره کش‌ها، حلّال‌ها و سرب موجود در آب شرب لوله‌های کهنه و قدیمی، نيز می‌تواند برای نوزاد در حال رشد مضر باشند.
اگر فرد به طور مرتب در معرض مواد شیمیایی یا تشعشات قرار دارد، باید قبل از بارداری تغییراتی در کار خود ایجاد نمايد.

  • رژیم غذایی

رژیم‌های گیاهخواری کمبود پروتئین ایجاد می‌کند و باید قبل از باردار شدن تخم‌مرغ و پنیر به رژیم غذایی آنها افزوده شود. مطالعات مختلف نشان داده است که بین مصرف کافئین و برخی عوارض بارداری مثل سقط و کاهش رشد جنین ارتباط وجود دارد.
خانم‌هایی که قصد باردار شدن دارند یا باردار هستند نباید بیش از mg 200 کافئین در روز مصرف نمایند.

  • وزن

چاقی و اضافه وزن بالا می‌تواند سبب نازایی شود. احتمال بروز فشار خون، پره اکلامپسی، دیابت بارداری، زایمان مشکل، بارداری بعد از موعد، سزارین،درشتی جنین، مرگ و میر جنین و نوزاد، ناهنجاری‌های ساختمانی جنین در خانم‌هایی که وزن بالا دارند بیشتر است. توصیه می‌شود که خانم‌هایی که قصد باردار شدن دارند، قبل از بارداری BMI خود را به سطح نرمال برسانند.
سوء تغذیه، بی اشتهایی و کاهش وزن قبل از باردار شدن می‌تواند با اختلالات سدیم و پتاسیم، اشکالات ریتم قلب و مشکلات گوارشی همراه باشد. در خانم‌های کم وزن و مبتلا به سوء تغذیه کاهش وزن جنین و کوچک بودن دور سر مشاهده می‌شود. افرادی که کاهش وزن شدید نیز دارند توصیه می‌شود، که قبل از باردار شدن BMI را به سطح نرمال برسانند.

  • بررسي علائم حیاتی

فشارخون، درجه حرارت، نبض و تنفس را اندازه گيري کنید.

  • فشارخون ۹۰/۱۴۰ ميليمتر جيوه و بالاتر «فشارخون بالا» است.
  • دماي بدن به ميزان ۳۸ درجه سانتيگراد يا بالاتر«تب» است.
  • تعداد طبيعي نبض، ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقيقه است.
  • تعداد طبيعي تنفس، ۱۶ تا ۲۰ بار در دقيقه است.

بررسي فشارخون

در اولين ويزيت متخصص زنان، فشار خون اندازه‌ گرفته مي‌شود تا مشخص شود در چه حدي است. در صورت بالابودن فشار خون، پزشك توصيه‌هاي لازم را انجام مي‌دهد.
زنان بارداري كه مبتلا به فشار خون بالا هستند، ممكن است به بيماري فشار خون حاملگي مبتلا شوند. بنابراين بهتر است قبل از تصميم‌ به باردارشدن، مشكل فشار خون برطرف يا حداقل كنترل شود.

شرح حال تولید مثل، معاينه داخلي و تست سرطان

سوابق مامایی و مشکلات ژنیکولوژیک می‌تواند با ایجاد نازایی یا بروز عوارض در طی بارداری ارتباط داشته باشد. مصرف قرص‌هاي ضد بارداري، روش هاي پيشگيري مورد استفاده، مشكلاتي از نظر تخمك‌‌گذاري يا قاعدگي، سقط، حاملگي خارج رحمي يا مشكلات و عوارض بارداري از ديگر مسايل مورد مشورت با پزشك مي باشد.
ناهنجاری‌های رحم (مثل رحم دو شاخ یا رحم‌های حاوی سپتوم) می توانند با از دست دادن مکرر جنین یا زایمان زودرس همراه باشند.
خانم‌هایی که سابقه سقط، زایمان زودرس، کاهش رشد جنین، پره اکلامپسی، ناهنجاری‌های مادرزادی یا مرگ جنین در بارداری قبلی داشته‌اند احتمال عود آن در بارداری بعدی بیشتر می‌باشد و باید اقدامات لازم صورت گیرد.
معاينه داخلي و تست پاپ اسمير درصورت احتمال وجود مشكل و يا گذشتن بيش از يك سال از آخرين معاينه انجام مي‌شود. دستگاه تناسلي و لگن از نظر عفونت هاي احتمالي و بیماری‌هایی که از طریق مقاربت جنسی منتقل می شوند مورد بررسي قرار مي‌گيرند و در صورت ابتلا به عفونت، بيماري و يا مشكلاتي مانند كيست يا فيبروز درمان لازم انجام مي شود.

بررسي هاي آزمايشگاهي (آزمايش ادرار، آزمايش خون و ژنتيك)

درصورت وجود عفونت دستگاه ادراري يا علائمي از سوزش ادرار، آزمايش ادرار انجام مي گيرد. عفونت دستگاه ادراري در صورتي كه درمان نشود، ممكن است منجر به سقط، تولد نوزاد كم‌وزن يا زايمان زودرس مي‌شود.

قبل از باردار شدن آزمایش‌های خوني لازم جهت تعيين گروه خوني، ‌كم‌خوني، چربي و قند خون، PPD در جمعیت‌های پر خطر، بررسی تالاسمی و نيز بررسی ايمني در برابر سرخجه، آبله مرغان، هپاتیت B، توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس، HIV، هپاتیت C، باید صورت گیرد.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته غربالگری از نظر گونوره، کلامیدیا، سیفلیس و هرپس نیز انجام می‌شود.

ارزیابی سوابق فامیلی بیمار برای تشخیص بیماری‌های ژنتیک و احتمال بروز آن در جنین بسیار ضروری است. وجود برخی از بیماری‌ها در دوران بارداری می‌تواند روی پیش‌آگهی بارداری تأثیر بگذارد. به عنوان مثال وجود سابقه فامیلی ترومبو آمبولی می‌تواند فرد را در معرض بروز ترومبو آمبولی در طی بارداری و عوارض ناشی از آن قرار دهد. و يا در مواردی که بیماری ژنتیک خاص در خانواده وجود دارد انجام تست‌های مربوط به آن ضروری است. در خانم‌هایی که مبتلا به بیماری PKU هستند قبل از باردار شدن باید فنیل آلانین سرم اندازه گیری شود.

بسیاری از زوج‌ها شاید بخواهند بر اساس نسبت فاميلي زوجين، سابقه خانوادگی یا نژادیی که دارند، از نظر داشتن سلول های داسی شکل، تای ساکس، سیستیک فیبروسیس و یا سایر بیماری‌ها آزمایش ژنتیک نيز بدهند.

واكسيناسيون

بسياري از عفونت‌هاي قابل پيشگيري در صورتي كه درمان نشوند، مي‌توانند سبب سقط يا نقايصي هنگام تولد نوزاد شوند. با انجام آزمايش خون مصون بودن عليه بيماري‌هايي مانند سرخجه، سرخك، هپاتيت B، ديفتري و كزاز مشخص مي شود. واکسن آبله مرغان، سرخجه، اوریون، فلج اطفال، سرخک و تب زرد در طی بارداری مجاز نیست و در صورت نياز به واكسيناسيون موارد ذكر شده به خصوص سرخجه و سرخك، بايد حداقل 3 ماه از باردارشدن جلوگيري نمود، زيرا در صورت بارداري ممكن است كودك دچار كوري، كري، التهاب مغز و مشكلات قلبي شود.‌
واکسن کزاز، آنفلونزا، هپاتیت B، هاری، پنوموکوک و مننگوکوک (در موارد خاص)، قبل از باردار شدن و در طی بارداری مجاز است.

معاینه دندانپزشکی و تماس با اشعه یونیزان

اگر فرد پيش از بارداري، بهداشت ضعيف دهان و دندان، مشكلات التهاب وعفونت لثه، جرم و پوسيدگي دندان داشته باشد، تغییرات هورمونی در دوران بارداری (افزایش میزان هورمون پروژسترون و استروژن)، باعث تغییر واکنش لثه در برابر باکتری‌ها شده و منجر به تورم، خونریزی و حساس شدن لثه‌ها می‌شود.

پوسیدگی‌های دندان و سایر بیماری‌های دهان (مثل بیماری‌های لثه) با عوارض بارداری مثل زایمان زودرس و تولد نوزادان كم وزن همراه است. تحقيقات انجام شده نشان دهنده ارتباط بين بيماري هاي لثه و مسموميت حاملگي در زنان باردار است.
همچنين خطر تولد نوزدان کم وزن حتي در زناني که در دوران بارداري در معرض اشعه بسيار ضعيف دندانپزشکي قرار گرفته اند دو برابر ديگر زناني است که در معرض اين اشعه قرار نگرفته اند؛ لذا بايد قبل از باردار شدن، ویزیت دندانپزشکی صورت گیرد تا ضمن آموزش روش هاﯼ ﺑﻬﺪاﺷﺘﯽ ﻻزم جهت پيشگيري از ﭘﻮﺳﻴﺪﮔﯽ و ﺑﻴﻤﺎرﯼ هاي ﻟﺜﻪ، پرونده دندانپزشكي تهيه و تكميل گردد و سلامت دندان ها بررسي و ترمیم دندان ها انجام شود .
خانم‌هایی نيز که به طور دوره‌ای عکس‌های رادیولوژی می‌گیرند باید قبل از لقاح انجام این گرافی‌ها را به طور دقیق زمان‌بندی نمایند.

بررسي سلامت روانی

خانم‌هایی که دچار افسردگی هستند، ممکن است دچار مشکل باروری شوند. اگر فردی دچار افسردگی بالینی باشد، به زحمت می‌تواند مواظب خود باشد چه برسد به نوزاد. بدیهی است که در صورت ابتلا به افسردگی، باروری سخت می‌شود.
تمامی زنان مخصوصاً آن‌هایی که دارای سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلای به افسردگی هستند، باید قبل از بارداری از نظر سلامت روانی معاینه شوند. در صورت وجود علائمی از افسردگی همچون عدم علاقه و لذت بردن از چیزهایی که قبلاً به آن‌ها علاقه داشتید، تغییر اشتها، تغییر الگوی خواب، فقدان انرژی یا احساس درماندگی و بی‌ارزشی بايد به یک روانپزشک مراجعه نمود.
اگر براي درمان نياز به دارو باشد، روانپزشکان نوعی داروی ضد افسردگی را تجويزخواهند کرد که استفاده از آن در حین تلاش برای بارداری و در دوران بارداری مانعی نداشته باشد. همچنین مي توان از فنون کنترل استرس مانند یوگا و مدیتیشن استفاده نمود. پژوهش ها نشان می دهند که این شیوه‌ها می توانند به باردار شدن زنان افسرده کمک کنند.
در خانم‌هایی که از طرف همسر خود مورد اذیت و آزار جسمی و روحی قرار می‌گیرند احتمال فشار خون، خونریزی واژینال، تهوع و استفراغ بارداری، زایمان زودرس و کاهش رشد جنین بالاتر است و این موارد باید مورد شناسایی قرار گیرد.

انواع تست های تشخیص بارداري

انواع تست های تشخیص بارداريبرای تشخیص حاملگي روش های مختلفی وجود دارد که بسته به شرایط مختلف می توان از هرکدام از آنها استفاده کرد.

انواع روش های تشخیص حاملگی :

  1. نوار تست حاملگي (بی بی چک)
  2. آزمایش خون بارداری
  3. آزمایش ادرار بارداری (گراویندکس)
  4. سونوگرافي

تشخيص حاملگی با اندازه گیری BetaHCG در خون يا ادرار

متداول ترین، آسان ترین، ارزان ترین و سریع ترین روش تشخیص حاملگی، جستجوی هورمون hCG يا گنادوتروپین جفتی انسان (human Chorionic Gonadotropin) در ادرار و یا با استفاده از روش های سرولوژی در خون می باشد. كه سه آزمايش ذكر شده اول، با استفاده از اندازه گيري سطح اين هورمون در خون يا ادرار جهت تعيين نتيجه استفاده مي كنند.
هورمون hCG در دوران بارداري، توسط سلولهای سینسیشیو تروفوبلاست (Syncytiotrophoblast) جفت (Placenta) تولید شده و در سرم خون و ادرار قابل تشخیص است. هورمون hCG از دو زنجیره آلفا (a) و بتا (b) تشکیل شده است. زنجیره آلفای هورمون HCG از نظر ساختمانی با هورمون های LH ـ FSH و TSH مشابه است، اما زنجیره بتای آن، ساختار منحصر بفردی دارد، به همین دلیل، اساس آزمایش های سرولوژی تعیین حاملگی، جستجوی زنجیره بتای هورمون hCG می باشد.

زماني كه اسپرم و تخمک لقاح پیدا می کنند، تخمک لقاح یافته به طرف رحم رفته و در جدار آن لانه گزینی می کند. بین 3 تا 10 روز بعد جفت تشکیل می شود. HCG ( هر دو بخش آلفا و بتا ) توسط سلول های تروفوبلاستیک جفت سنتز می شود و نیمه عمر آن 12 تا 36 ساعت است . مهمترین وظیفه این هورمون نگه داری از جسم زرد است که تولید استرادیول و پروژسترون می کند .
مقدار این هورمون در حاملگی طبیعی از روز ششم تا دهم بعد از لقاح در سرم خون مادر شروع به بالا رفتن می كند (حتی گاه از روز سوم لقاح هم قابل شناسایی است).
هورمون hCG كه از جفت ترشح مي شود، ابتدا در خون ظاهر شده، سپس بعد از شروع متابولیزه شدن در ادرار انتشار می یابد و دفع می شود؛ بنابراين آزمایش خون حساس تر است و زودتر مثبت می شود. درموارد حاملگی خارج رحمی هم که حتماً باید خون تست شود.
این هورمون ۳ تا ۵ روز بعد از عقب افتادن عادت ماهانه (Menstrual cycle) در ادرار و قبل از آن، در سرم خون بانوان به مقداري می رسد که قابل اندازه گیری مي شود .
اگر مقدار هورمون BhCG کمتر از ۱۰ باشد شخص باردار نیست
اگر مقدار هورمون BhCG بیشتر از ۲۵ باشد فرد باردار است
اگر مقدار هورمون BhCG بین ۱۰ تا ۲۵ باشد نمی توان با قاطعیت گفت شخص باردار است ویا خیر
ميزان اين هورمون در خون و ادرار پس از وقوع حاملگی (یک روز پس از عقب افتادگی در سیکل ماهانه) به 5 تا 10 واحد می رسد که این مقدار برای مثبت شدن تست کافی است. از آن پس میزان هورمون به سرعت افزایش می یابد و سپس کم کم افت پیدا می کند. به طور طبیعی مقدار اچ‌سی‌جی هر 48 ساعت دوبرابر می‌شود . سطح این هورمون در هفته‌های ۸ تا ۱۱ به حداکثر خود رسیده و سپس در ادامه حاملگی کاهش می‌یابد. اما در موارد بارداري خارج رحمی، بارداري مولار، برداشت کل رحم(هيستركتومي)، کورتاژ پس از حاملگی سیر نزولی سریع تر آن را شاهد هستیم.
پاسخ های مثبت کاذب
در شرایطی مثل مصرف بعضی داروها مثل پرومتازین یا کلردیازپوکساید , وجود بیماریهائی مثل پروتئینوری , هموگلوبینوری , و زایمان جدید تا سقط جنین , اشتباه در روش اجرای تست , خطا در خوندان نتایج , ممکن است پاسخ مثبت کاذب دیده شود که در تفسیر نتیجه باید در نظر داشت
پاسخ های منفی کاذب
زمانی که HCG در حد اکثر غلظت ( در روز های ۶۰ تا ۸۰ ) می باشد , ۵ تا ۱۰% امکان ایجاد جواب منفی کاذب وجود دارد. پاسخ های منفی کاذب معمولا ناشی از خطا در انجام روش ارائه شده می باشند. علت دیگر پاسخ منفی کاذب انجام تست در روز های اول لقاح است که هنوز هورمون HCG وارد ادرار نشده است. نگهداری ادرار در ظروف غیر استاندارد , عدم رعایت دهای لازم برای واکنش و مصرف داروی کاربامازپین هم ممکن است منجر به پاسخ منفی کاذب شود.

راهنمای سطوح hCG (اچ‌سی‌جی) در طول بارداری

زمان ها بر اساس سن حاملگی (Gestational Age) يعني تعداد هفته‌هایی که از اولین روز آخرین قاعدگی (LMP) گذشته است، می‌باشد:

  • ۳ هفته از LMP گذشته باشد: ۵۰-۵ mIU/ml
  • ۴ هفته از LMP گذشته باشد : ۴۲۶-۵ mIU/ml
  • ۵ هفته از LMP گذشته باشد : ۷۳۴۰-۱۸ mIU/ml
  • ۶ هفته از LMP گذشته باشد : ۵۶۵۰۰-۱۰۸۰ mIU/ml
  • ۸-۷ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۲۹۰۰۰-۷۶۵۰ mIU/ml
  • ۱۲-۹ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۸۸۰۰۰-۲۵۷۰۰ mIU/ml
  • ۱۶-۱۳ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۵۴۰۰۰-۱۳۳۰۰ mIU/ml
  • ۲۴-۱۷ هفته از LMP گذشته باشد : ۱۶۵۴۰۰-۴۰۶۰ mIU/ml
  • ۴۰-۲۵ هفته از LMP گذشته باشد : ۱۱۷۰۰۰-۳۶۴۰ mIU/ml
  • زن غیر حامله : <۵ mIU/ml
  • بعد از یائسگی : <5/9 mIU/ml

توجه: این اعداد فقط به عنوان راهنما داده شده و افزایش این هورمون در هر فرد متفاوت می‌باشد. مقدار مطلق به اندازه سیر تغییرات اهمیت ندارد.

 

تعداد هفته‌هایی که از اولین روز آخرین قاعدگی (LMP ) گذشته است میزان غلظت hCG بر حسب میلی واحد (mIU/mL)
3 هفته 5 – 50
4 هفته 5 - 456
5 هفته 18 – 7340
6 هفته 1080 – 56500
7 تا 8 هفته 7650 – 229000
9 تا 12 هفته 25700 – 288000
13 تا 16 هفته 13300 – 254000
17 تا 24 هفته 4060 – 165400
25 تا 40 هفته ۱۱۷۰۰۰-۳۶۴۰
زن غير حامله كمتر از 5
بعد از يائسگي كمتر از 9.5

 

مقادیر پایین يا بسيار بالاي اچ‌سی‌جی نيز مي تواند علل مختلفی مانند اشتباه در تخمین سن حاملگی داشته باشد و می بایست آزمایش طی 72-48 بعد تکرار شود تا بتوان با توجه به تغییرات سطح هورمون، قضاوت نمود. مثلاً سطوح پایین اچ‌سی‌جی می‌تواند نشان دهنده احتمال سقط يا حاملگی نابجا باشد و يا سطوح بالای اچ‌سی‌جی می‌تواند بيانگر مواردي همچون حاملگی مولار يا چندقلویی باشد.

نكات :

  • این آزمایش را هرزمان که مشکوک به حاملگی طبیعی و یا حتی موارد خارج رحمی، مي توان انجام داد.
  • در موارد بدخیمی هائی که نامبرده شد و یا حین درمان آن ها نیز، برای ارزیابی چگونگی پاسخ بیمار به درمان از اين آزمايش مي توان استفاده نمود.
  • ناشتا بودن لازم نیست. مصرف آب مانعی ندارد و حتی قطع داروهای دیگر فرد ضروری نیست. (بجز داروهایی که حاوی این هورمون باشند. این داروها برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.)
  • مدت زمان آزمایش نیم ساعت است و در هرساعت شبانه روز قابل انجام می باشد.
  • مقدار این هورمون به طور معمول توسط پزشکان دوباره اندزاه گیری نمی‌شود مگر این که مشکلی به وجود آمده باشد. در صورت خونریزی، درد شدید شکمی یا سابقه سقط ممکن است پزشک این آزمایش را تکرار کند.

 

تشخيص بارداري با سونوگرافي
در سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. این امواج توسط وسیله ای که روی شکم یا داخل واژن قرار داده می شود تولید و به بدن منتقل می شود. تشخیص ساک حاملگی که اولین علامت حاملگی در سونوگرافی می باشد ۳۵-۳۲ روز پس از LMP در سونوگرافی ترانس ابدومینال امکان پذیر است. معمولاً BHCG در این زمان بین MIU/ML ۱۵۰۰-۵۰۰ می باشد. در سونوگرافی ترانس ابدومینال رويت ساك حاملگي از اواسط هفته چهارم بارداري، تشخیص کیسه زرده حدوده هفته پنجم، مشاهده و اندازه گيري جنين از اواسط هفته پنجم و ضربان قلب جنین از 6 هفته پس از LMP (اولین روز آخرین قاعدگی) امکان پذیر است. سونوگرافی ترانس واژینال معمولاً ۶-۴ روز زودتر قادر به شناسایی موارد فوق می باشد.
سونوگرافی در تعیین حاملگی و محل آن، سن جنین، چندقلویی، جنسیت جنین، سلامت اندام ها، میزان مایع آمنیوتیک و محل جفت نیز به کار می رود. تعیین سن حاملگی در سونوگرافی با اندازه گیری شاخص هایی مانند طول فمور و قطر بین آهیانه ای، دور شكم و طول اسكاپولا است. در سونو گرافی می توان حرکات جنین یا اعضای درونی آن را مشاهده و بررسی نمود. در هفته های ۵ الی ۶ حاملگی ضربان قلب جنین قابل مشاهده است.